Despre libertate şi cei care o preţuiesc

Scris de:

Libertate

Astăzi vă voi vorbi despre libertate. Un drept fundamental, pe care adesea, prinşi în rutina noastră zilnică, uităm să-l apreciem la adevărata lui valoare şi îl considerăm ca fiind garantat. Mai mult, uneori, purtând povara unor constrângeri conjuncturale, tindem chiar să credem că am pierdut ceva din libertatea noastră. Şi totuşi, în fiecare zi, ne bucurăm de privilegiul de a putea alege dintr-o multitudine de alternative, pe care, de cele mai multe ori, nici nu le conştientizăm, în graba noastră cotidiană de a face ceea ce “trebuie”.

Ca orice concept filozofic, libertatea poate fi privită din foarte multe perspective. Mă voi referi  însă la ea aşa cum era definită în viziunea lui Jean-Jacques Rousseau, care spunea că “libertatea nu constă în faptul că oamenii pot face tot ce doresc, ci în faptul că ei nu trebuie să facă ce nu doresc”.

În societatea noastră modernă, în care libertatea este, teoretic, garantată de Constituţie, sclavia continuă să existe, însă într-o altă formă decât cea pe care ne-o descriu cărţile de istorie.

Traficul de persoane este real şi distruge vieţi. Deşi constituie încă un subiect incomod şi tabu pentru o naţiune relativ conservatoare, cum este cea românească, acest fenomen ar trebui să ne preocupe pe toţi. Vă întrebați poate de ce? Pentru că acceptarea unei probleme este mereu un pas necesar pentru soluţionare.

despre-traficul-de-persoane-eliberare

Traficul de persoane

În România anului 2013, statisticile oficiale publicate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) au identificat nu mai puţin de 896 de victime ale acestui tip de exploatare umană. Însă dacă luăm în considerare toate formele fenomenului, numărul victimelor depăşeşte cu siguranţă 1.000 de persoane anual. Mai mult, din cauza naturii ascunse a criminalității, în realitate este imposibil să se știe exact câți români sunt traficați și exploatați.

Dar ce este traficul de persoane?

Este comerţul ilegal cu vieţi umane. Violenţă, control, profit. Toate acestea, la un loc, contribuie la propagarea fenomenului.

Definiția traficului de persoane introdusă prin Directiva UE 2011/36/UE ne spune că acesta constă în “recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării.”

Şi astfel, libertatea unor oameni este răpită. Demnitatea lor umană, de asemenea.

Alături de celelalte țări din blocul fost sovietic, România este o țară care a pierdut milioane de locuitori în favoarea nivelului mai bun de trai din vestul Europei. Din păcate, acest exod nu se produce fără victime. Pentru zeci de mii de oameni, visul unei vieți mai bune s-a transformat într-o momeală ce i-a făcut vulnerabili în fața traficanților de persoane. Multora li s-au “vândut” promisiuni şi speranţe false. Odată ajunşi la destinaţie, speranţele acestora s-au transformat într-o realitate întunecată, ei fiind forţaţi să acţioneze împotriva voinței lor și în folosul exclusiv al acelora care i-au “ajutat”. Naivitate? Poate… Dar oare ar trebui să judecăm?

despre-traficul-de-persoane-eliberare3

Doar cifre sau… vieţi distruse?

  • Traficul de fiinţe umane este una dintre cele mai profitabile activităţi de criminalitate organizată din UE (Europol);
  • 46% din victimele traficului de persoane au fost recrutate de cunoştinţe, 7% de vecini şi 5% de partenerul de viaţă;
  • 48% din fetele traficate sunt minore;
  • 50% din victimele traficului de persoane sunt exploatate sexual;
  • Traficul uman a devenit a doua cea mai profitabilă industrie ilegală, după traficul de droguri,

… iar lista ar putea continua.

Este simplu să rămânem nepăsători. Dar la fel de simplu este să dedicăm puţin din timpul şi priceperea noastră, oricare ar fi ea, pentru combaterea acestui fenomen. Pentru că, în orice zi, cineva cunoscut ar putea deveni victimă. Pentru că sunt copii vânduţi care suferă şi care nu se pot apăra.

statistica-trafic-de-persoane-eliberare-2

Un grup de oameni cu suflet

Mărturisesc că, până de curând, nici eu nu ştiam foarte multe despre traficul de persoane. Şi nici nu realizam cât de preţioasă este libertatea de care mă bucur în fiecare zi. Însă am început să înţeleg mai multe atunci când, întâmplător, i-am întâlnit pe ei.

Dacă priviţi cu atenţie, veţi vedea că website-ul pe care navigaţi a fost dezvoltat de Asociaţia eLiberare, un ONG care are ca misiune principală construirea unei baze integrate de resurse pentru combaterea traficului de persoane. Dar nu fac doar asta, ci coordonează şi o agenţie de design specializată în comunicarea proiectelor de CSR (eLiberare Design). Acolo am cunoscut o mulţime de oameni talentaţi care au ales să-şi folosească abilităţile pentru a susţine o cauză în care cred. Şi pentru că îmi place foarte mult stilul lor de a încerca să facă lucrurile mai puţin convenţional, găsind mereu metode inovative pentru a-şi atinge obiectivul nobil, am ales să îi susţin. Iar în proces, Positive Projects a dobândit noi prieteni şi o casă a sa, on-line.

Vă invit aşadar să vă alăturaţi şi voi grupului de “Luptători pentru libertate” şi, alături de ei şi de alte organizaţii dedicate cauzei (spre ex. ANITP, Reaching out, Fundaţia Uşa deschisă, Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Integrare şi Educaţie  – ADPARE, Asociaţia GTR  – Generaţie Tânără România, MATTOO) să dedicaţi cât de puţin din resursele şi talentul vostru pentru combaterea traficului de persoane din România.

Puteţi începe sprijinind #FreedomTour, o călătorie simbolică în jurul României care își propune creșterea nivelului de conștientizare privind traficul de resurse umane. #FreedomTour va începe pe 11 septembrie și se va încheia pe 18 octombrie, Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane. Numărul orelor petrecute în acest tur este echivalent cu numărul victimelor traficului de persoane identificate în România în 2013, 896 de ore – 37 de zile. Cum? Vă spun chiar inițiatorii, aici: http://www.thefreedomtour.ro/

La sfârșitul călătoriei probabil nu doar veți cunoaște mult mai multe despre o problemă importantă din societatea noastră, dar vă veți putea spune, cu recunoștință: Sunt un om liber!

 

 

0

Adauga un comentariu