2 ani de Positive Projects

Scris de:

2nd anniversary licensed photo

Astăzi se împlinesc deja 2 ani de când mă uitam cu entuziasm şi în acelaşi timp cu multe semne de întrebare la certificatul de înregistrare proaspăt emis de Registrul Comerţului.

La început, aveam o idee despre ceea ce doream să realizez prin intermediul Positive Projects şi despre nevoile celor cu care urma să lucrez, dar niciun fel de certitudini. De altfel, urma să aflu, în antreprenoriat, noţiunea de certitudine nu se apropie, nici pe departe, de ceea ce oferă, în mod uzual, o slujbă într-o companie mare, recunoscută pe piaţă. Iar în acel moment asta era tot ceea ce cunoscusem.

Am parcurs drumul până în prezent alături de Positive Projects aşa cum am făcut-o alături de băieţelul meu, care într-o lună va împlini 3 ani: ca un însoţitor, care învaţă şi el enorm, odată cu fiecare pas al copilului. Şi continui să cred că, din multe puncte de vedere, o afacere nouă e ca un copil. Primul an vine şi trece plin de emoţii extreme, cu multe bucurii dar şi cu perioade foarte dificile, trăind mereu cu teama de a nu şti dacă vei ajunge cu bine la liman (sau care va fi acel liman).

Apoi, cel de-al doilea este un an de fixare a reperelor, clădind pe experienţa acumulată, şi de intrare pe un făgaş constant de creştere, de auto-echilibrare şi de integrare a informaţiilor primite de la cei cu care am colaborat. Nivelul de energie creşte exponenţial, la fel şi încrederea în forţele proprii, dacă bazele sunt bune. Procesele de învăţare activă acaparează încă o mare parte din timp, adaptarea la mediu rămâne esenţială, iar până la o primă destinaţie drumul din faţă se-aşterne lung, cu multe suişuri şi coborâşuri.

La finalul acestor primi 2 ani am dobândit mult mai multă claritate: totul pleacă de la cele două competenţe esenţiale pe care le punem în slujba proiectelor cu impact pozitiv susţinute:

 • Expertiza în domeniul financiar;
 • Abordarea integrată pentru sustenabilitate.

Am învăţat că forma în care aducem valoare adăugată este destul de puţin relevantă, atât timp cât serviciile sunt oferite într-o manieră potrivită în context şi adaptate nevoilor specifice ale persoanei sau organizaţiei beneficiare. Serviciile sunt structurate, la rândul lor, în două mari direcţii, fiecare dintre ele beneficiind, la rândul lor, de multă flexibilitate:

 • Consultanţă;
 • Formare.

Astfel, am oferit consultanţă în următoarele situaţii:

 • Consultanţă financiară şi fiscală pentru persoane fizice, antreprenori sau firme;
 • Consultanţă de dezvoltare pentru organizaţii neguvernamentale (asociaţii, fundaţii, federaţii);
 • Consultanţă pentru dezvoltarea proceselor de raportare de sustenabilitate.

Serviciile de formare au urmat şi ele acelaşi tipar din perspectiva conţinutului, acoperind domeniile financiar, fiscal, sustenabilitate, strategii de dezvoltare. Un obiectiv fundamental al acestei activităţi poate fi redat foarte bine printr-o viziune în care aducem domeniul financiar mult mai aproape de oameni, eliminând componentele rigide şi axându-ne pe imensa utilitate a familiarizării cu acesta, indiferent de background.

Serviciile pentru ONG-uri au fost oferite dintr-o perspectivă integrată (strategică, administrativă, financiară – inclusiv fundraising), păstrând viziunea sustenabilităţii pe termen lung (urmărind impactul pe cei trei piloni: social, mediu, economic).

În câteva cifre, activitatea Positive Projects în ultimul an a însemnat:

 • peste 30 de organizaţii neguvernamentale susţinute;
 • 15 organizaţii neguvernamentale cu care colaborăm constant, pe termen lung, în cadrul unor contracte de consultanţă pentru dezvoltare;
 • 15 contracte prin care am derulat proiecte de consultanţă în domeniul financiar şi fiscal;
 • aproximativ 100 de ore de training oferite;
 • circa 200 de participanţi distincţi la cursurile oferite.

Nu este mult, dar este un început, şi mă bucură nespus să văd că mulţi din cei cu care am lucrat revin la Positive Projects sau nu ezită să recomande şi cunoscuţilor serviciile primite. Vă mulţumesc şi promit să încercăm să facem lucrurile şi mai bine decât până acum!

Dacă din experienţa de lucru puteţi veni cu feedback, îl vom aprecia mereu. Pentru că învăţarea şi principiile sustenabilităţii, pe care ne dorim să continuăm să le promovăm pe scară largă în România, trebuie să înceapă cu noi înşine, şi ne dorim nu doar să predicăm, ci să şi aplicăm.

Irina Popescu, Fondator

0

Adauga un comentariu