În spatele fiecărei idei există o persoană. Iar pentru ca ideea să prindă viață, este nevoie de un strop de suflet și de puțin mai multă muncă. Irina Popescu, fondatoarea Positive Projects, este cea care a adus primele ingrediente ale rețetei care va face ca proiectele pozitive să capete contur. Însă alături de ea sunt mulți alții care au ajutat-o și i-au ghidat pașii. Și o vor face în continuare, fiind din ce în ce mai numeroși. Despre cei care, împreună cu Irina, contribuie la construirea inițiativelor de succes, aflați aici.

Pe Irina o puteți cunoaște foarte ușor. Și nu doar din cauza faptului că este extrem de vorbăreață. Este asemenea vouă, cu foarte mult entuziasm și energie. Un om care a îmbrăcat, pe rând, mai multe veșminte:

Studentul

studentulDeși nu mai este chiar atât de tânără, Irina recunoaște că reușește cu greu să depășească această etapă. O facultate de Relații Economice Internaționale, un master în Managementul Proiectelor și un program complex de pregătire profesională (ACCA) nu pot fi niciodată de ajuns. Nu știe care va fi următoarea structură de învățare formală sau non-formală pentru care va opta, însă cu siguranță va găsi ceva de studiat în timpul liber. În plus, are și scuza perfectă. Se pare că este ereditar.

Angajatul

angajatulDupă mai bine de șapte ani petrecuți în birouri ale unor multinaționale, poate spune că știe cam ce înseamnă să lucrezi într-o organizație de mari dimensiuni. A învățat ce presupune să urmezi proceduri complexe, dar și să le concepi. A înțeles cum stau lucrurile cu munca în echipă, atât din postura de junior, cât și din cea de manager. A avut parte de câteva sute de clienți, unul mai pretențios ca celălalt. A trăit vremuri de boom economic, dar și perioade de recesiune. În final, dacă o veți întreba care este impresia ei în urma experienței de “corporatist”, vă va spune:

A fost frumos, am învățat câte ceva nou în fiecare zi. Au existat perioade mai bune, iar altele mai dificile. Dar sunt un om norocos: astfel mi-am descoperit vocația și am avut ocazia de a fi implicată în proiecte provocatoare, complexe, inclusiv într-un mediu internațional. Am lucrat în fiecare zi cu oameni extraordinari și nu regret.

Irina are o bogată experiență în consultanța fiscală și de afaceri, lucrând timp de șase ani într-una din companiile Big4.

Voluntarul

voluntarulIrina a fost voluntar activ încă din timpul liceului. A început într-un club de turism, participând la concursuri de turism sportiv, reconstituind trasee montane și participând la acțiuni de ecologizare. A continuat pe parcursul anilor de facultate, când a fost pentru un an în Comitetul Director al AEGEE București (Asociația Studenților Europeni), organizând evenimente pentru studenți în sfera educației non-formale.

După o pauză de câțiva ani, în 2011 și-a reluat implicarea în comunitate ca voluntar al Asociației SOS Infertilitatea. Prin activitatea sa, a putut veni în sprijinul familiilor confruntate cu infertilitatea și a copiilor aflați în sistemul de protecție specială pentru a susține într-un fel sau altul întregirea familiilor (fie prin apelarea la proceduri medicale, fie prin adopție).

Cele peste 1000 de ore de voluntariat dedicate în cursul anului 2013 proiectelor asociației, i-au adus Irinei și o recunoaștere publică, fiind premiată de Federația Volum în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor cu titlul de “Voluntarul anului în domeniul sănătate”. La vremea respectivă, Irina povestea:

Deși eram încă un copil, la 15 ani, când am făcut prima dată cunoștință cu voluntariatul, am știut imediat că mi se potrivește. Este adevărat, pe parcursul vieții, motivația de a mă implica în comunitate a evoluat și s-a schimbat odată cu mine, însă bucuria de a face o cât de mică diferență pozitivă în viața altor oameni a rămas aceeași. Am considerat întotdeauna că avem cu toții o datorie de a ne implica în comunitate, dincolo de a aștepta ca autoritățile să gestioneze problemele publice în urma voturilor primite. Cred că a fi un bun cetățean înseamnă mai mult decât să mergem la vot, odată la câțiva ani; că evoluția unei societăți pleacă de la fiecare dintre noi; că dăruind, vom primi înmiit înapoi, într-o formă sau alta. Ceea ce îmi va rămâne cu siguranță în memorie sunt clipele frumoase petrecute alături de alți voluntari pe parcursul proiectelor, satisfacția lucrurilor bine făcute și, nu în ultimul rând, fericirea celor pe care i-am însoțit pe drumul către realizarea dorințelor lor.

Părintele

parinteleDacă o veți întreba pe Irina care este cea mai mare realizare a ei, vă va spune, firesc, ceea ce v-ar spune orice alt părinte. Ea este mămica mândră a unui băiețel care o învață zilnic să regăsească fericirea în lucrurile simple și al cărui zâmbet minunat îi oferă de 100 de ori mai multă energie decât cea mai tare cafea.

Din fericire, este un copil suficient de înțelegător pentru a-i da voie ca, în timpul ei liber, să se ocupe și de proiecte pozitive.

Antreprenorul

anteprenorulPostura de antreprenor este ceva mai recentă pentru Irina. Abordarea Pozitive Projects este una inedită și vine în sprijinul unor nevoi reale de pe piața românească.

Există încă o discrepanță semnificativă între nevoile antreprenorilor sociali și percepția profesioniștilor de CSR, ca urmare este nevoie de acea verigă lipsă. Administratorii de întreprinderi mici și mijlocii din România trebuie să treacă printr-un amplu proces de învățare pentru a ajunge la acel nivel de educație financiară pe care l-am putea considera un model de bune practici. Legislația românească specifică afacerilor ar trebui și ea să devină mai simplă, mai clară și mai previzibilă.

Rămâne de văzut dacă Positive Projects va fi un experiment reușit sau nu. Cum ar spune Irina, deocamdată dăm dovadă de un optimism rezervat. Contăm însă pe sprijinul partenerilor noștri pentru a transforma această inițiativă într-una de succes.

Pe Irina o puteţi găsi și pe: