Începutul lui 2015 aduce organizațiilor neguvernamentale, ca de obicei, numeroase oportunități de finanțare a proiectelor incluse pe agenda acestui an.
Totuși, la finalul fiecărei runde de granturi, fie că sunt oferite din fonduri publice sau private, putem observa că evaluatorii independenți sau responsabilii de CSR din companii revin cu o serie de observații privind calitatea proiectelor primite, constituindu-se într-un laitmotiv al dezamăgirilor, atât de-o parte, cât și de cealaltă a ”baricadei” dintre finanțatori și ONG-uri.
În dialogul nostru cu evaluatorii, încercând să înțelegem care sunt principalele criterii care le ghidează acestora investiția în anumite proiecte, alese din multitudinea de propuneri pe care le primesc, am aflat că aceștia își doresc:
– propuneri de proiecte inovative, cu bugete echilibrate (presupunând un bun raport cost/beneficii) și atent construite;
– proiecte având o documentație redactată într-o manieră profesionistă;
– aplicații coerente în ceea ce privește firul logic dintre nevoia identificată, felul în care obiectivele proiectului contribuie la rezolvarea problemei prezentate, activitățile care susțin realizarea obiectivelor și rezultatele așteptate măsurabile;
– indicatori de referință bine definiți în documentația proiectului, care să permită o evaluare obiectivă a rezultatelor acestuia și raportarea ulterioară finanțării;
– organizații care demonstrează că au capacitatea de a implementa proiectul și de a întocmi un raport de evaluare coerent și relevant, mai ales din punct de vedere financiar.
Plecând de la acest tip de feedback, Positive Projects a lansat în luna ianuarie 2015 Programul intitulat ”NGOs talk”, constând într-o suită de seminarii interactive în cadrul cărora se urmărește ”echiparea” participanților din mediul ONG cu noțiunile și instrumentele de care au nevoie pentru a convinge finanțatorii că organizația lor merită și poate fi finanțată în siguranță.
Imagine: NGOs talk FINANCE
Astfel, joi, pe 26 februarie, între orele 18:30 și 21:00, Positive Projects invită reprezentanții organizațiilor nonprofit la seminarul interactiv ”NGOs talk: PROJECTS”, al doilea din cadrul Programului.
BENEFICIILE PARTICIPĂRII
– Evitarea celor mai frecvente erori care se regăsesc în aplicațiile pentru diverse tipuri de granturi;
– Capacitatea de a construi, din perspectivă strategică, un proiect coerent, care să răspundă nevoii de acțiune identificată;
– Obținerea unor detalii cu privire la informațiile care ar trebui să se regăsească în orice documentație de proiect, realizată într-o manieră profesionistă;
– Dobândirea noțiunilor de bază necesare pentru a întocmi un buget realist și echilibrat, în deplină concordanță cu activitățile propuse;
– Obținerea informațiilor necesare pentru a integra în proiect, încă de la început, un set de indicatori de referință care să permită o evaluare obiectivă a rezultatelor, în vederea raportării și a îmbunătățirii proiectelor ulterioare;
– Înțelegerea misiunii membrilor ONG de a dezvolta proiecte care să răspundă atât nevoilor identificate, cât și cerințelor potențialilor finanțatori.
ABORDARE PRACTICĂ
– Nu te ajută teoria expusă într-o formă inaccesibilă? Noi credem în învățarea bazată pe experiențe concrete. Ne axăm pe împărtășirea dificultăților practice și utilizăm exemple, pe înțelesul tuturor.
– Tu vii cu întrebările, iar în cadrul programului găsim împreună răspunsurile și soluțiile. Astfel, în cadrul seminarului va fi încurajată interacțiunea dintre participanți și împărtășirea de experiențe, în beneficiul tuturor.
CÂND?
Cel de-al doilea seminar interactiv, ”NGOs talk: PROJECTS” va avea loc joi, 26 februarie 2015, între orele 18:30 și 21:00
UNDE?
Ne vedem la Europa Royale Hotel Bucharest (Sala East, etajul 1), situat lângă Piața Unirii, pe Str. Franceză, nr. 60.
CINE ESTE TRAINERUL?
Irina Popescu este:
– Fondator și coordonator al Positive Projects
– Voluntarul anului 2013 în domeniul sănătății
– Trainer cu experiență în livrarea de programe de pregătire profesională în domeniul financiar
– Consultant fiscal cu peste 8 ani de experiență, membră a Camerei Consultanților Fiscali
– Beneficiar al programului LeadSUS pentru certificarea în Managementul de sustenabilitate
– Promotor al schimbării pozitive în societatea românească, inclusiv în mediul de afaceri
CUM POȚI PARTICIPA?
Accesul la seminar se face pe bază de înscriere prin e-mail la contact@positiveprojects.ro și confirmare, până la data de 24 februarie inclusiv. Număr de locuri: 20.
Taxa generală de participare este de 100 RON (inclusiv TVA).
Membrii Impact HUB Bucharest beneficiază de o reducere de 20%, în limita locurilor disponibile.
Pentru confirmarea înscrierii, plata taxei se va face în contul Positive Projects SRL: RO55 BTRL RONCRT0249252001, cu mențiunea ”Taxa înscriere NGOs talk PROJECTS”. Dovada plății taxei de participare se transmite la contact@positiveprojects.ro însoțită de următoarele informații: numele, organizația, funcția și datele de contact. După confirmare se va emite factura (cu datele indicate, pentru persoana fizica sau juridica) și se va transmite prin e-mail/se va ridica în original la începerea evenimentului.
În baza politicii de responsibilitate socială a Positive Projects, 10% din toate taxele de participare încasate în cadrul acestui program se vor reîntoarce în comunitate la finalul anului 2015 cu titlu de sponsorizare, pentru a susține și financiar unul dintre proiectele sociale la dezvoltarea căruia am colaborat în acest an. Mai mult, pentru alegerea organizației beneficiare (ONG), toți participanții înscriși în baza noastră de date vor avea oportunitatea să voteze proiectul preferat, printr-un sondaj online.
Vă așteptăm cu drag!
FEB.