Mai jos regăsiți o serie de detalii referitoare la proiectele în care ne-am implicat până în prezent.

Cu excepția programelor proprii (cum este ”NGOs tak”), ele sunt, în primul rând, realizări ale organizațiilor neguvernamentale care le-au dezvoltat, Positive Projects fiind cel mult un însoțitor al celor care le-au gândit și le-au pus în scenă, în drumul lor către succes. Și ne bucurăm că ni s-a oferit oportunitatea de contribui prin competențele noastre, după cum a fost nevoie.

Activitatea primului an de existent a Positive Projects (martie 2014 – martie 2015) poate fi surprinsă prin câteva caracteristici, enumerate mai jos.

Directii primul an

Diversitatea

Am fost o mică piesă de puzzle în inițierea, respectiv în sprijinirea directă sau indirectă a multor proiecte nonprofit, din domenii cât se poate de variate. În cele mai multe cazuri, ne-am fi dorit să putem face mai mult pentru a da aripi acestor idei, dar sperăm că am reușit, cel puțin, să oferim o mână de ajutor la momentul oportun.

Mai jos, doar câteva exemple:

Social:

– un centru de zi destinat persoanelor fără adăpost din București;

– un centru de intervenție pentru copii aflați în situații dificile ce urmărește integrarea acestora în familii care le pot oferi o îngrijire competentă;

– un proiect pentru consilierea părinților adoptatori și a familiilor de plasament în vederea integrării copiilor cu istoric de traumă;

– proiecte ce vizează combaterea traficului de persoane;

– campanii de advocacy pentru apărarea drepturilor copiilor abandonați sau cu dizabilități;

– proiecte adresate integrării și susținerii migranților români.

Sănătate

– un centru de servicii medicale integrate pentru copii cu tulburări de alimentație;

– un proiect adresat încurajării mamelor care doresc să alăpteze chiar și după reluarea job-ului;

– o serie de proiecte adresate copiilor prematuri și familiilor acestora;

– un proiect de informare și consiliere psihologică a cuplurilor afectate de infertilitate.

Educație

– un proiect care vizează sprijinirea copiilor care provin din familii cu situații socio-economice dificile, pentru continuarea educației;

– un proiect pentru construirea unei platforme interactive de educație financiară adresată copiilor;

– evenimente educaționale adresate tinerilor părinți;

– proiecte pentru studenții români din străinătate.

Sport

– proiecte care promovează sportul ca un mijloc de (re)integrare socială a copiilor cu dizabilități.

Antreprenoriat

– ateliere de antreprenoriat pentru mamele care aleg să lucreze de acasă;

– proiecte ce vizează sprijinirea antreprenoriatului social prin servicii specializate variate.

Domenii de actiune

Curând, ne pregătim și de implicarea într-o serie de inițiative culturale. Iar acesta nu va fi cu siguranță finalul ideilor inovative cu care ne vom întâlni în activitatea noastră.

O bună parte din proiectele enumerate mai sus sunt încă în etapa de inițiere sau de implementare, ca urmare dacă doriți să oferiți un ajutor pentru oricare din acestea, sub orice formă (donații, sponsorizări, voluntariat, facilitarea unor finațări), vă rugăm să ne scrieți pe adresa contact@positiveprojects.ro și vom fi bucuroși să vă oferim mai multe detalii.

Dezvoltare

Așa cum era de așteptat, primul an al Positive Projects a fost în bună parte axat pe o strategie de creștere. Însă nu a fost vorba doar de acțiunile menite să dezvolte activitatea proprie, ci și pe cea a ONG-urilor care au decis că doresc să colaboreze cu noi pe termen lung.

Astfel, am demarat o serie de programe și colaborări menite să sprijine organizațiile neguvernamentale să-și structureze activitatea și să adopte standarde profesionale, astfel încât să poată avea acces la finanțări pentru proiectele nonprofit planificate. În acest sens am lansat seria de ateliere interactive ”NGOs talk”, care aduc împreună oameni din al treilea sector pentru a dezbate și a învăța împreună despre subiecte de interes pentru activitatea lor.

Din această perspectivă aș vrea să le mulțumesc celor care, într-un fel sau altul, ne-au sprijinit în acest demers:

Impact Hub Bucharest – locul în care găsim zilnic un plus de energie și oameni minunați;

Dreamcatchers – singura agenție de fundraising din România, condusă de un om de la care am învățat multe;

– Agenția nonprofit eLiberare Design – o sursă nesfârșită de idei proaspete și de abordări neconvenționale.

Prin voi proiectele pozitive au mereu câte ceva de câștigat!

Ne-am bucura dacă mai multe ONG-uri care desfășoară programe de dezvoltare comunitară ar alege să colaboreze cu noi, pentru a avea oportunitatea ca împreună să oferim aceste programe în mod gratuit beneficiarilor. Menționăm că multe dintre ele au o componentă semnificativă de servicii profesionale a căror furnizare este restrânsă de legea română la entitățile acreditate, cum este cazul Positive Projects, ceea ce nu poate fi decât un argument în plus pentru încheierea unor astfel de parteneriate.

Definirea direcțiilor

În mod cert acest an a condus la conturarea mai clară a direcțiilor în care vrem să acționăm, toate având însă ca focus realizarea unor proiecte cu impact pozitiv în sociatatea românească.

Astfel, pe lângă activitatea de dezvoltare a inițiativelor sociale am alocat destul de mult timp și susținerii antreprenoriatului.

Din acest punct de vedere, am utilizat competențele în domeniul financiar (cu accent pe cel fiscal) pentru a sprijini antreprenorii prin consultanță directă sau programe de pregătire profesională adresate celor care nu au un background educațional în această arie.

Am inițiat deja patru colaborări, însă suntem în continuare în căutare de parteneriate cu incubatoare și acceleratoare de afaceri ale căror manageri înțeleg importanța intervenției timpurii printr-un transfer de competențe în domeniul fiscal către proaspeții sau viitorii antreprenori care beneficiază de programele lor. Așadar, dacă acționați în domeniul educației antreprenoriale, dați-ne de veste!

***

La finalul primului an nu știm dacă am realizat suficient de mult raportat la oportunități (sufletul pare să spună că ar fost nevoie de mai mult), dar nu putem decât spera că în cel de-al doilea an de activitate, lecțiile de antreprenoriat învățate până acum se vor dovedi utile și că vom face lucrurile ceva mai bine.

Însă un lucru știm sigur: suntem zilnic recunoscători pentru oamenii extraordinari pe care i-am întâlnit de când s-a născut Positive Projects, pentru că ei ne dau încredere. Încredere în misiunea noastră și în ceea ce vom putea realiza alături de ei. De aceea în curând vom iniția și un proiect prin care vă vom povesti câte ceva despre fiecare.